Een aardkorstverschuiving omstreeks 12.500 jaar geleden, sciencefiction of niet?

 

Dit hoofdstuk dient in zijn geheel beschouwd te worden als een sciencefiction verhaal met argumenten waarvan absoluut niets kan bewezen worden… en waarvan wellicht ook weinig tot niets correct is.

 

Ongeveer 12.500 jaar geleden heeft er zich een aardkorstverschuiving voorgedaan. De aardkorst is relatief gezien slechts een dunne laag die drijft op de onderliggende vloeibare magma. Om de woorden van gerenommeerde schrijvers te gebruiken "De aardkorst is als de schil die los zit omheen een sinaasappel". Volgens Charles Hapgood was de voormalige locatie van de magnetische Noordpool op 60° Noord en 73° West. Ongeveer 15.000 tot 10.000 jaar geleden zou de magnetische pool naar zijn huidige positie zijn verschoven. De theorie van Hapgood wordt door geologen op geen enkele manier aanvaard.

Enkele decennia geleden werd de theorie van de platentektoniek door alle wetenschappers weggelachen, ondertussen is deze theorie bewezen en algemeen aanvaard. De platentektoniek maakt en verschuiving van de totale aardkorst in zijn geheel onmogelijk, en dus ook de theorie van Hapgood ..      

En toch .. tot het tegendeel wordt bewezen?

 

Link naar Wikipedia: Charles Hapgood:
https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Hapgood

https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Hapgood

 

Ongeveer 12.500 jaar geleden (gemiddelde tussen 10.000 en 15.000 jaar)begon de aardkorst te verschuiven. Uiteindelijk, op het einde van die verschuiving, kwam de vroegere magnetische noordpool terecht op 60° noord en 73° west.

Voor copyright en blanco kaart zie Wikimedia commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arctic_Ocean_location_map.svg

 

De geografische polen zijn de punten waar de denkbeeldige as van de aarde tot buiten de planeet komen, de echte as waarrond de aarde draait. De magnetische polen zijn de punten waar de bundels magnetische stralen de aarde verlaten aan de noordpool en terug de aarde terug binnengaan langs de zuidpool. De magnetische polen vallen vrijwel nooit samen met de geografische polen maar zijn er, relatief gezien, ook nooit zo ver van verwijderd. Dat de magnetische noordpool zich nu op 60°N / 73°W bevond, kan alleen verklaard worden door een verschuiving van de aardkorst. Tijdens een aardkorstverschuiving blijft de aardas uiteraard op dezelfde locatie. Het is “enkel” de aardkorst die verschuift (wegdraait). Een continent dat tegen een poolgebied lag, verschoof bijv. weg van die pool, terwijl een ander continent er dan weer naartoe bewoog.

Als de aardkorst begint te verschuiven (verdraaien), beschrijft die beweging dan een cirkel op het aardoppervlak?

 

Het feit dat de aardkorst plots begon te verschuiven heeft ongetwijfeld voor een enorme schok gezorgd met wereldwijde catastrofale gebeurtenissen als gevolg (de initiële schok). Hoelang deze verplaatsing van de aardkorst heeft geduurd is wellicht onmogelijk te bepalen, het heeft mogelijks meerdere eeuwen geduurd. Uiteindelijke is die beweging gestopt met al dan niet wederom een hevige schok (de eindschok) . Het kan ook zijn dat die verschuiving traag in snelheid is afgenomen en redelijk zacht gestopt is, zonder een al te grote schok te veroorzaken. Bouwwerken die werden opgetrokken tijdens de aardkorstverschuiving. Ook tijdens de aardkorstverschuiving bleef de aardas op dezelfde plaats, alleen het aardoppervlak verschoof. De muren van een nieuw gebouw werden precies uitgelijnd op de Poolster, in het begin was dat gebouw dus perfect noord-zuid georiënteerd. Maar, de aardkorst verschoof en dus ook dat gebouw, na een zekere periode was dat gebouw niet meer correct op het noorden georiënteerd maar stond meer naar het westen gericht, mee in de richting van de aardkorstverschuiving.

 

Voorbeeld:

A. Gebouw 1 stond uitgelijnd met de (noord)Poolster, perfect noord-zuid.

B. De aardkorst was al over een bepaalde hoek verschoven, waardoor gebouw 1 niet meer perfect noord-zuid stond maar al een bepaalde NW oriëntatie had. Op dat moment had gebouw 2 kunnen worden opgetrokken, wederom perfect noord-zuid. Maar de aardkorst was nog steeds aan het verschuiven.

C. Gebouw 3 had op een later tijdstip kunnen worden gerealiseerd en opnieuw perfect noord-zuid georiënteerd. Gebouw 1 en 2 waren inmiddels over een bepaalde N.W. hoek gedraaid. Opnieuw de aardkorst... nog steeds aan het verschuiven.

D. De gebouwen 1, 2 en 3 zijn een heel stuk naar het NW gekeerd. Gebouw 1 is het oudste en is over de grootste hoek verschoven, het meest recente gebouw heeft de kleinste NW oriëntatie. Op dat moment verschoof de aardkorst niet meer. Gebouwen die zijn toegevoegd nadat de aardkorst was gestopt, liggen tegenwoordig nog steeds perfect op één lijn met de huidige Noordpool (er wordt hier geen rekening gehouden met precessie).

 

Het komt er op aan de hoek te bepalen over dewelke de aardkorst is verschoven. Hoe dit kan bepaald worden is een raadsel.

Die hoek gaat van 64° Westwaarts vanaf Syene (Aswan),

over 65,4° vanaf Abydos

Tot 67,5° vanaf Gizeh (Caïro).

Hoe kan in hemelsnaam de correcte hoek achterhaald worden?

Dan gaat het hier bovendien nog over de vorige magnetische noordpool. De huidige geografische noordpool is gekend maar de exacte locatie van de vorige geografische pool is in het geheel niet gekend, die zal zich wel ergens in de omgeving van de magnetische pool bevonden hebben, waar echter juist is niet bekend tenzij …..

 

Teotihuacan.

Zie Wikipedia:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Teotihuac%C3%A1n_(historische_stad)

 

Dat Teotihuacan een hoogtepunt heeft gekend tussen 500 BC en 750 AD zal uiteraard wel correct zijn. Die lange centrale boulevard, de 'laan der Doden' genoemd werd volgens archeologen in de 1e eeuw aangelegd, de Zon- en Maanpiramide liggen evenwijdig aan en langs deze weg en de oudste religieuze gebouwen dateren volgens hen 'wellicht' van 100 of 200 vóór Christus. De ouderdom van die site is een punt van talloze discussies, het basisplan moet onnoemelijk veel ouder zijn al zal dit door de archeologen steeds ten stelligste ontkend worden.

De "laan der doden" heeft een 15,5° Noordoost oriëntatie, nooit wordt een reden of een aanvaarbare uitleg gegeven waarom die laan, alsook de piramiden erlangs, een totaal onbeduidende richting hebben gekregen.

Bovendien, en dit wordt zelden vernoemd, werden er veel verder in de richting van die boulevard nog meerdere heuvels (piramiden?) ontdekt. Om kort te gaan staat hier op aarde ons hele zonnestelsel afgebeeld en staan deze heuvels op afstanden in vrij correcte verhoudingen i.v.m. de onderlinge afstand tussen de planeten.      

 

De laan der doden heeft een 15,5° noordoost oriëntatie.

Teotihuacan, de laan van de doden met zijn piramiden is wellicht één groot observatiestation geweest

dat pal op het oosten gericht stond.

Hypothese: Het basisplan van Teotihuacan dateert van vóór de aardkorstverschuiving en stond perfect uitgelijnd op het oosten, nu wijst die laan naar 15,5° noordoost en is dus 90°-15,5° = 74,5° gedraaid door de aardkorstverschuiving. Die hypothetische verschuiving van 74,5°, correct of niet, wordt vanaf hier in het verhaal ook toegepast voor de bouwwerken in antiek Egypte.

De vroegere geografische noordpool is 74,5° westwaarts gedraaid, de laan der doden wijst niet meer naar het exacte oosten maar nu naar 15,5° noordoost. Als referentiepunt in Egypte voor verdere tekeningen werd hier gekozen voor Syene (Aswan). De locatie is echter van géén enkel belang, gelijk welk punt kan gekozen worden. Het is zelfs niet nodig om dit op een landkaart te tekenen maar is wel iets begrijpelijker mét een kaart.

Indien, met Syene als middelpunt, de huidige geografische noordpool over een hoek van 74,5 graden wordt verschoven (verdraaid) dan zou de vroegere noordpool ergens in het midden van noord Amerika en Canada hebben gelegen. Antarctica moet dan vroeger een gematigd klimaat gekend hebben maar door een verdraaiing van 74,5° nu verdwenen is onder het ijs van de zuidpool.

Dit is nu zowat hetgeen Charles Hapgood trachtte te bewijzen, zelfs met de steun van Albert Einstein werd deze theorie naar de papiermand verwezen.

Zo zou de aarde er kunnen hebben uitgezien vóór de aardkorstverschuiving.

 

Volksverhuizing naar Egypte.

 

[1] Blijkbaar is de landbouw in Egypte zo’n 15.000 jaar geleden tot bloei gekomen en verschenen de eerste nederzettingen. Vlak na 12.500 jaar geleden verdween de landbouw en zijn nederzettingen, landbouwwerktuigen zoals maalstenen en primitieve sikkelbladen verdwenen helemaal en maakten plaats voor jagende en vissende volken die stenen werktuigen gebruikten. De Sahara was tot ong. 12.000 jaar geleden een groene savanne die zich tot Boven-Egypte uitstrekte. De Delta in het noorden was moerassig maar bevatte vele grote, vruchtbare eilanden. Het klimaat was veel koeler en regenachtiger.

Tussen 15.000 en 11.500 jaar geleden regende het veel met overstromingen als gevolg.
Daarna volgde een droge periode tot ong. 9.000 jaar geleden, daarna een meer gematigde periode tot ca. 5.000 geleden. Vanaf dan een droge periode die nog steeds voortduurt. [1]

 

De catastrofale gevolgen van de aardkorstverschuiving zijn onmogelijk correct in te schatten. Doordat grote ijsvlakten uit poolgebieden ineens in een veel warmer gebied kwamen te liggen smolt dat ijs in een razend tempo, de opbouw van ijs in de nieuwe poolgebieden verliep veel trager. Het ziet er naar uit dat een bepaalde bevolkingsgroep zich verplicht heeft gezien hun land of zelfs hun continent te ontvluchten om te kunnen overleven. Welke bevolkingsgroep dat was en waar ze vandaar kwamen is tot op heden totaal onbekend. Het moet vast een zeker een hoog ontwikkeld volk geweest zijn dat arriveerde in Egypte, ze kwamen van over zee met zeewaardige schepen van een hoog ontwikkeld ontwerp. Ze zijn vast de Nijl stroomopwaarts gevaren en hebben halt gehouden aan het rotsplateau van Gizeh, mogelijks hebben ze daar voor langere tijd hun kamp opgeslagen. Daar, op het Gizeh plateau hebben ze de trieste taak gehad enkele leden van hun groep te begraven, blijkbaar hooggeplaatste personen omdat ze voor hen een grafkamer in steen hebben “gehakt” en daarop wellicht een eerste kleine (trap)piramide hebben gebouwd.

 

Rostau.

 

Binnenin de piramide van Mycerinus (Menkaure) op het Gizeh Plateau.
Het gaat hem hier uitsluitend over kamer 4.

 

1 en 2- De voorkamer.

3-De grafkamer.

4-De benedenkamer met 6 nissen.

5-Originele toegang tot een eerdere kleinere piramide.

6-Eindingang.

7-Tunnel, toegang tot de lagere kamers.

8-Gang richting het dak van de grafkamer 3.

9-Trap met zes treden naar de benedenkamer 4.

10-De hele kamer is bedekt met graniet,
het plafond is uitgehouwen als een gewelf.

 

Die onderste kamer (4) is véél ouder dan de piramide van Menkaure zelf, al hadden Egyptologen daar zoals altijd een heel andere uitleg voor.

Vrijwel van letterlijk iedere piramide hebben Egyptologen ooit beweerd dat de farao van gedacht was veranderd en het inwendige van de piramide op zijn kop gezet heeft. Telkens weer was er volgens hen een grafkamer in de piramide waarvan werd afgezien en waar een andere kamer werd gebouwd.

 

Bij de piramide van Menkaure is het niet anders, de onderste kamer (4) werd weeral volgens archeologen gebouwd maar zou dan uiteindelijk niet gebruikt zijn omdat er voor een kamer werd gekozen op een andere locatie binnenin de piramide.

 

Die kamer heeft echter een totaal andere vorm, werd héél ruw afgewerkt gelaten en heeft een totaal andere oriëntatie. Het is veel logischer aan te nemen dat deze grafkamer werd véél eerder in de rotsbodem werd uitgehakt. Bovenop die grafkamer werd een relatief kleine piramide gebouwd, wellicht een trappenpiramide.

 

De piramide van Menkaure, naar een schets door I.E.S Edwards. [zie nota 2]
Zie ook de website http://www.guardians.net/egypt/menk1.htm

Die kleine piramide in het binnenste van Menkaure’s piramide bestaat echt en had een ingang bij punt 1. Zoals altijd verklaarden archeologen dat de farao tijdens de bouw had besloten dat zijn piramide groter moest zijn. Ingang 1 werd dan maar dichtgemaakt en de piramide werd groter gemaakt, een nieuwe ingang werd aangelegd.

Niettegenstaande deze verklaringen wordt er hier van uitgegaan dat het oorspronkelijk enkel ging om grafkamer 4 en de kleine piramide erboven.

 

De andere kamers werden toegevoegd ten tijde van Menkaure en de piramide zelf werd een heel stuk groter gemaakt, deze staan allemaal perfect noord-zuid uitgelijnd.  

De onderste grafkamer (4) heeft een totaal andere oriëntatie dan de piramide van Menkaure alsook van de grafkamers in het binnenste ervan. De hoek is niet exact gekend maar is ong. 66° noordwest.

Die grafkamer werd uitgelijnd op de Poolster op het moment dat de aardkorst nog aan het verdraaien was. Na de bouw van die grafkelder is de aardkorst is nog 66° verder westwaarts verschoven. Die grafkamer moet wellicht het oudste bouwwerk zijn in Egypte nadat de aardkorst begon te verschuiven (verdraaien).

Logisch gezien zou de kleine piramide binnenin deze van Menkaure diezelfde 66° NW oriëntatie moeten hebben, uiteraard werd dit nog nooit onderzocht.

 

Uittreksel uit het boek "The Pyramids and Temples of Gizeh" van W.M Flinders Petrie anno 1883 [zie noot 3]: Afmetingen in inch, 1 inch = 2.54 cm

 

Hoofdstuk 88 - Naast de eerste en tweede granieten kamer is er een loculuskamer; Deze wordt betreden via een trap die uit de doorgang naar de granieten kamer komt. Deze treden zijn verreweg de vroegst bekende in welk gebouw of opgraving dan ook: er zijn zes in getal, en hun breedte varieert van 10,5 tot 12 inch, gemiddeld 11,3 inch. Deze loculi (kamer) waren ongetwijfeld bedoeld om doodskisten te bevatten, te oordelen naar de afmetingen van de uitsparingen. De kamer bevindt zich op N. 74.0, S. 77.0, E. 211, W. 205.1; 78,2 hoog op N; 80,0 midden; 78.2 op S. De deuropening bevindt zich in de S.-muur op 38,0 tot 73,9 vanaf de E.zijde. In de E. muur bevinden zich vier loculi, en in de Noordmuur twee. De vloeren van de loculi liggen op gelijke hoogte met de vloer van de kamer, en hun toppen bevinden zich gemiddeld 22,1 inch onder het plafond. Hun binnenkanten zijn niet volledig bewerkt tot de breedte van de openingen, omdat ze nogal ruw zijn gelaten.

 

Vertaald uit het Engels: Loculus, meervoud loculi, is een architectonisch compartiment of een nis die een lichaam herbergt, zoals in een catacombe, hypogeum, mausoleum of een andere grafplaats. Wikipedia (Engels)

 

De aardkorst verschoof maximaal 74,5° westwaarts, de grafkamer (4) op het Gizeh rotsplateau (Rostau) heeft een oriëntatie van 66° noordwest, dit komt een hele “tijd” na die 74,5° maar geeft toch een aanduiding dat dit het oudste bouwwerk zou kunnen zijn dat werd opgetrokken na het begin van de aardkorstverschuiving. Die 74,5° slaat op ca. 12.500 jaar geleden (volgens Hapgood tussen de 15.000 en 10.000 jaar geleden). Als referentiepunt werd hier Syene gekozen maar is eigenlijk van geen enkel belang.

 

Rostau was de archaïsche naam voor de necropolis op het Gizeh-plateau, de oorsprong van deze mysterieuze plek lijkt terug te gaan tot de "eerste tijd", de vroegste geschiedenis van Egypte. In de 19e eeuw ontdekte de Franse archeoloog Auguste Mariette in Gizeh de zogenaamde "inventarisstele". Volgens de inscripties op die stèle bestonden er al, lang voordat Cheops de troon besteeg, een "grote" piramide en een tempel op het Gizeh-plateau (Rostau). Nog steeds volgens deze inscripties was Isis "de meesteres van die piramide en tempel"

De “grote” piramide is relatief, ze kan een heel stuk kleiner geweest zijn dan zelfs deze van Menkaure.

Wikipedia: Een archaïsme (Grieks: Αρχαϊσμός, oud, uit het verleden) is een verouderde taalvorm, een verouderde zinsconstructie of een verouderd woord.

Abydos

Watermolens werden in onze samenleving bekend vanaf het eind van het Romeinse Rijk, windmolens van ong. 1000 na Christus. Ook hedendaags wordt water en wind nog steeds als krachtbron gebruikt. Zo was het ook in het antieke Egypte, reeds vanaf het prille begin in de Egyptische geschiedenis werd toegepaste hydraulica de krachtbron voor hun samenleving.

Toegepaste hydraulica heeft een waterreservoir nodig waar het waterpeil hoog genoeg staat zodat er steeds een vrij grote druk voorhanden is. Dat was de reden waarom het vrij vlakke landschap van Gizeh en omgeving niet voldeed aan de vereisten om daar een vaste nederzetting te bouwen, er was een heuvelachtig landschap nodig waar een dam kon gebouwd worden om het water op te houden.

Met hun boten zijn ze dan maar verder de Nijl opgevaren. Hun eerste nederzetting kwam er op een locatie die nu gekend staat als Abydos. Umm el Qa’ab was de begraafplaats van die eerste nederzetting, waar de koningen van de vroegste dynastieën begraven liggen.

U mm el Qa’ab: De koninklijke graven (tombes) in Abydos.

In Abydos, op de begraafplaats van Umm el Qa’ab bevinden zich de koninklijke tombes vanaf de pre-dynastie 0, alsook dynastie 1 en enkele van dynastie 2.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Umm_el-Qaab

https://nl.wikipedia.org/wiki/Umm_el-Qaab#/media/Bestand:AbydosSatMap.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AbydosSatMap.jpg

 

Grafveld U in Umm el Qa’ab, de graven u-j (niet aangeduid) en B1 tot en met B15

 

Dit zijn de oudste graven en behoren tot de koningen van pre-dynastie 0 en een paar uit dynastie 1. Uit de oriëntatie van deze graven kan weinig worden afgeleid. De exacte oriëntatie is niet gekend en/of gepubliceerd omdat er wellicht niemand is voor wie dit van enig belang is. Die graven zijn echter niets meer dan putten in de bodem en zijn vrij klein. Hun oriëntatie is mogelijks verkeerd getekend en/of opgemeten, in ieder geval kan aan bovenstaande waarden geen zinnige uitleg worden gegeven.

Het grafveld B in Umm el Qaab, de graven van O tot en met Z.

 

Indien de kaart van Umm el Qa’ab correct naar het noorden wordt gericht kunnen de oriëntatiehoeken van de graftomben opgemeten worden, iedere tombe is noordwest gericht maar alle hoeken op het noorden zijn verschillend van elkaar.

Bij deze graftombes ziet het heel anders uit, daar blijkt wél degelijk een duidelijke volgorde te zitten in de oriëntatie. De eerste op bovenstaande lijst was koning DJER, zijn tombe heeft hier de letter O gekregen en de oriëntatie ervan is 63° noordwest.

Regeerperiode van koning Djer:

(zie Wikipedia Djer) https://nl.wikipedia.org/wiki/Djer (English)

(zie Wikipedia Djer) https://nl.wikipedia.org/wiki/Djer (Nederlands)

 

Vermelding van de ster of godin Sopdet of Sirius. Tijdens zijn bewind verloor koning Djer twee van zijn koninginnen. Het graf van Djer (O) zelf werd later gezien als het graf van Osiris en werd een bedevaartsoord in het Nieuwe Rijk. [Is het mogelijk dat tijdens zijn bewind een piramide en een tempel werd gebouwd ter ere van Isis op het rotsplateau in Gizeh?] Djer besteedde veel tijd aan de vereniging van Boven- en Beneden Egypte, omdat de twee naties moeite hadden om samen te werken. (samenwerking tussen migranten en autochtonen?). [Wikipedia] Mensenoffers werden beoefend als onderdeel van de begrafenisrituelen die verband hielden met de eerste dynastie. Het graf van Djer wordt in verband gebracht met de begrafenissen van 338 personen waarvan wordt aangenomen dat ze zijn geofferd. Van de geofferde mensen en dieren, zoals ezels, werd verwacht dat ze de farao in het hiernamaals zouden helpen. Het lijkt erop dat de hovelingen van Djer werden gewurgd en dat hun graven allemaal tegelijkertijd werden gesloten. Waren het nu echt mensenoffers of zijn deze mensen gesneuveld in een of ander gevecht (met de autochtone bevolking)? Om onbekende redenen eindigde deze praktijk met het einde van de dynastie, waarbij Ushabti de plaats innam van echte mensen om de farao's te helpen met het werk dat van hen verwacht werd in het hiernamaals.

 

[Hypothese] Een groep overlevenden van de ramp (aardkorstverschuiving) arriveerden uiteindelijk in Abydos en trachtten daar een nieuw bestaan op te bouwen. Het is inderdaad bewezen dat koning Djer en 338 anderen gelijktijdig werden begraven in zijn tombe. Dat er van de weinige overlevenden 338 zouden geofferd zijn voor de begrafenis van koning Djer is moeilijk te geloven. Andere experts spreken van 338 gevangenen, dit is al evenzeer onlogisch. Welke koning zou nu willen dat hij samen met gevangenen zou begraven worden. Moeten we ons niet afvragen of de koning en 338 van zijn mensen zijn omgekomen tijdens een gevecht met de inheemse bevolking?

 

[Osiris arriveerde in een tijd van chaos in Egypte, Isis was zijn vrouw en koningin. Op het plateau van Gizeh stond een ‘grote’ piramide en tempel ter ere van Isis, lang voordat farao Cheops op de troon kwam. Koning Djer werd begraven in Umm el Qa'ab, Abydos. Het graf van Djer (O) zelf werd later gezien als het graf van Osiris en werd een bedevaartsoord in het Nieuwe Rijk. Het lijkt erop dat koning Djer en Osiris één en dezelfde persoon waren; een van zijn koninginnen die vóór hem stierf kan dus Isis geweest zijn].

 

Koning DJET

Koning Djet zie Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Djet

 

Djet was de opvolger van Djer, zijn graftombe staat 48° Noordwest georiënteerd, Hij regeerde dus vanaf de dood van Djer (graftombe 63° noordwest) tot aan zijn eigen dood (48° Noordwest). Hij regeerde dus gedurende 15° van de aardkorstverschuiving. Dat is inderdaad een bizarre uitdrukking, wanneer de regeerperiode van Djet is geweest en hoeveel jaren dit heeft geduurd is uiteraard niet te achterhalen. Het enige wat kan vastgesteld worden is het feit dat de opeenvolging van regeerperioden van de koningen perfect blijkt overeen te komen met de oriëntatie van hun graftomben.

De regeerperiode van Djet was van 63° tot 48°, dat is dus 15° van de aardverschuiving.

 

Onmogelijk hieruit te bepalen wanneer hij regeerde of hoelang zijn koningschap heeft geduurd. Het bevestigt enkel de chronologische volgorde van de koningen, exact zoals de Egyptologen deze hebben vastgelegd.

 

Het Osireion

In Abydos bevindt zich een zeer opmerkelijk bouwwerk, het Osireion, het is gelegen achter de tempel van Seti 1 en vormt er nu eigenlijk één geheel mee. De oriëntatie van het Osireion is ongeveer 54° noordwest (de korte zijden van het gebouw). Ten tijde van de ontdekking ervan was prof. Naville (van het Egypt exploration fund) ervan overtuigd dat dit het oudste gebouw uit de antiek Egyptische beschaving was. Later werd het onderzoek verdergezet door een ander team onder leiding van de Egyptoloog Henry Frankfort. Volgens hem had Farao Seti 1 het Osireion laten bouwen, samen met zijn tempel. Frankfort kwam tot dit besluit omdat er in het Osireion een cartouches/inscripties van farao Seti 1 werden gevonden. Dit wordt nog steeds als de waarheid aanvaard, was dit een blunder van formaat van Frankfort. In werkelijkheid is het Osireion inderdaad het oudste bouwwerk van antiek Egypte. De 54° noordwest oriëntatie ervan maakt duidelijk dat het werd gebouwd tijden de regeerperiode van koning Djet.

 

Wikipedia: [Andere activiteiten kunnen herleid worden uit de twee jaartabletten van de koning. Het lezen van de activiteiten geeft wat problemen en is voor meerdere interpretaties vatbaar. Jaarlabel 1: Jaar van het plannen van een kelder (?), van de dubbele plant, geboorte van de lotusknoppen staande in de kroon heiligdom van de twee dames."]

 

[Other activities can be inferred from the only two known years tablets of the ruler, one of which is preserved in two copies. The reading of the events described on the tablets is highly problematic. Helck translated: "Year of the planning of the underground/basement (?) of the dual plant, birth of lotus buds, standing in the crown shrine of the two Ladies."]

De bouw van het Osireion (54° noordwest) valt ongeveer in het midden
van de regeerperiode van Djet (tussen de 63° en 48° noordwest).

Volgens prof. Naville kon het Osireion een groot reservoir geweest zijn waar water werd gestockeerd wanneer de Nijl hoog stond. Naville zat er met zijn beweringen heel dicht bij.

In werkelijkheid was het Osireion een immens groot waterzuiveringsstation. Dit was een onmisbare constructie voor hydraulische systemen die werden gebruikt in de nederzetting van Abydos.

 

De oriëntaties van de graftombes komen vrijwel helemaal overeen met de volgorde van de regeerperioden en overlijden van de koningen zoals vastgelegd door Egyptologen.

 

De oriëntaties tussen koningin Merneith en haar zoon, de koning Den, zijn in volgorde omgekeerd t.o.v. de chronologische lijst van de archeologen. Maar, bij hen zelf zijn er ook enige twijfels over de chronologie zodat de oriëntaties dan toch correct kunnen zijn. Afgaand op de oriëntaties van de graftomben zou Merneith naast haar man, koning Djet, op de troon hebben gezeten en zou zelfstandig kunnen geregeerd hebben na de dood van haar zoon Den.

 

Overige koningen zie Wikipedia:

Umm el Qaab: http://www.narmer.pl/groby/qaab_en.htm

Merneith: https://nl.wikipedia.org/wiki/Merneith

Den: https://nl.wikipedia.org/wiki/Den_(farao)

Anedjib: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anedjib

Semerchet: https://nl.wikipedia.org/wiki/Semerchet

QAÄ: https://nl.wikipedia.org/wiki/Qa%C3%A4

Peribsen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Seth-Peribsen

Chasechemoey: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chasechemoey

 

Koninklijke schepen.

 

Op het grafveld Umm el Qaab liggen veertien oeroude, zeewaardige schepen begraven die blijkbaar kunnen gelinkt worden aan koning Djer of zelfs aan koning HOR AHA. Nu liggen die schepen 13 km van de Nijl. Maar wanneer werden die daar begraven en hoever lagen die op dat moment verwijderd van de Nijl of een kanaal? Hoe ouder die begraafplaats is hoe dichter tegen de Nijl dat die schepen hebben gelegen. Wie weet kwamen de oevers van de Nijl tot ongeveer waar die schepen liggen.

Die liggen in bakstenen graven die er op zichzelf ook uitzien als schepen. De muren waren origineel ingestreken met een soort modder daarna witgekalkt. Een groot rotsblok die voor de boeg van die gemetselde bootputten lagen, als zijnde een scheepsanker, maakte het beeld van een schip dat voor anker ligt in de woestijn nog duidelijker.

 

Met hoeveel schepen men er naar Egypte is gevaren is totaal onbekend, hoe dikwijls die schepen heen en terug zijn gevaren naar hun thuisland is al evenmin geweten. Het enige wat wél bekend is zijn die veertien die zijn overgebleven in de omgeving van de begraafplaats Umm el Qaab. Abydos is echter niet de enige locatie waar dergelijke schepen werden gevonden, uiteraard hebben die volgens Egyptologen enkel en alleen een rituele functie gehad. Zeewaardige schepen van 20 meter lang en meer, uitsluitend bedoeld voor een laatste denkbeeldige reis van de overleden farao?

 

Zie Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Abydos_boats

 

--------------------------------------------------------------------------

Referenties:

[1] Boek van Graham Hancock " Het ontstaan en het einde van alles" - "Fingerprints of the Gods"
      Tirion uitgave Baarn.


[2] Boek "De piramiden van Egypte" by I.E.S. Edwards 1987 - ISBN 90 6045 55922
Zie ook de website http://www.guardians.net/egypt/menk1.htm


[3] - Sir William Matthew Flinders Petrie. - The Pyramids and Temples of Gizeh.
London – New York 1883.
This book placed online by Ronald Birdsall:
http://www.ronaldbirdsall.com/gizeh/index.htm