De ondergrondse kamer.

De ondergrondse kamer, inclusief het onderste deel van de afdalende gang en de schacht die naar de grot leidt, zijn uitgehouwen in de rotsformatie van het Gizeh plateau waarop de piramide van Cheops werd gebouwd.

 

De vloerplaten van de afdalende gang zijn blijkbaar 75 cm dik en hebben een breedte van 10 meter, daar bovenop liggen kalksteenblokken die wel 2,5 meter dik en 3,5 meter breed zijn waarin de schacht werd uitgespaard (omgekeerde U vorm). Bovendien is de afdalende gang perfect rechtlijnig.

 

Men gaat er nog altijd van uit dat de arbeiders die afdalende schacht hebben uitgehakt in de rotsbodem, in de duisternis en voortdurend in een dichte wolk stof en met gebrek aan zuurstof. Het uithakken van de ondergrondse kamer moet dan nog een onmenselijker werk geweest zijn. Archeologen zijn nog steeds verwonderd hoe men die vloerplaten en die blokken in omgekeerde U vorm in die duistere gang hebben kunnen plaatsen en dan nog met een uiterste precisie.

 

Het is wellicht veel eenvoudiger verlopen; De piramidebouwers hebben een volledig open, afdalende gleuf gehakt in de rotsbodem. Eens op de correcte diepte gekomen hebben ze de ondergrondse kamer uitgehakt. Er viel voldoende licht binnen omdat die afdalende schacht helemaal open was en het zonlicht er in viel. Mogelijks werden toch nog enkele spiegels gebruikt om het zonlicht meer gericht naar binnen te leiden. Toen die kamer helemaal uitgehakt was en alle steenpuin was verwijderd werd begonnen aan het plaatsen van de vloerlaag en de U-blokken. Tenslotte werd de geul dichtgegooid met “kalkmortel”.

 

Alleen, hetgeen er bovenop de dakplaten ligt blijkt geen kalkmortel te zijn maar pure kalksteen (kalkrots). Hier begint een dilemma dat wel nooit zal opgelost raken, Egyptologen gaan nooit of te nimmer aanvaarden dat er in de oudheid een soort beton bestond, gemaakt van kalksteen, dat niet te onderscheiden valt van de natuurlijke kalkrotsen.

 

Dat de Romeinen (kalk)beton kenden en gebruikten staat vast, de huidige denkpiste is dat de Grieken dit nog niet kenden en de Oud Egyptenaren, een paar duizend jaar eerder, die kunnen dat toch gewoon niet gekend hebben! Onmogelijk! Nu ja, de verwondering zou wel eens heel groot kunnen worden.

 

Zie Wikipedia: Romeins beton, ofwel opus caementicium, was een materiaal dat werd gebruikt in de bouw tijdens de late Romeinse Republiek door de hele geschiedenis van het Romeinse Rijk. Romeins beton is gebaseerd op hydraulisch bindende kalk waarbij veel van de materiaalkwaliteiten soortgelijk zijn aan modern Portlandcement.

 

F01 - [1] - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913.
De ondergrondse kamer onder de piramide van Cheops.

[2] - Voor een recentere foto van de ondergrondse kamer kunt u terecht op de website van de auteur Graham Hancock: https://grahamhancock.com/galleries/beauty-of-egypt/inside

 

F02 - [3] - Tekening door Charles Piazzi Smyth.
Uit zijn boek: Onze erfenis in de Grote Piramide (1877)

F03a - [3] – Tekening door Charles Piazzi Smyth,
[4] - gebaseerd op eerdere tekeningen van Howard Vyse.
[5] – Op de tekening staat in de verticale schacht “Perring’s opgraving”

F03b - [3] – Tekening door Charles Piazzi Smyth, dezelfde als iets uitvergroot.
De locatie van de top van de piramide (kruis) is op deze tekening onjuist.

[1] – F04 – Ongeveer dezelfde tekening maar nu gemaakt door de Edgar brothers.

[1] – F04a – Plan van de ondergrondse kamer.

[1] – F04b – Verticale noord-zuid sectie, zicht op het westen.

[1] – F04c – Detail van de gehele westmuur.

[1] – F04d – Verticaal oost-west gedeelte, kijkend naar het noorden.
Detail van de noordmuur en de verticale schacht in de vloer.

[1] – F04e – Plattegrond van de ondergrondse kamer,
met genummerde details.

 

1 – De afdalende schacht.

2 – Toegang tot een kleine, steile schacht. De ingang was ooit afgesloten met een kalksteenblok.

3 – De kleine, steile schacht (de put genoemd) die omhoog leidt naar “de grot” (grotto).

4 – Horizontale doorgang.

5 – Uitsparing in de horizontale doorgang, maakt deze hoger en breder langs de westzijde.

6 – De grote ondergrondse kamer, ca. 550 x 828 inch, 828 x 1397 cm of 15,81 x 26,68 cubit,
       grofweg genomen 16 x 27 cubit.

7 – De diepe schacht in de vloer van de ondergrondse kamer (Perrings opgraving).

8 – Kleine blinde schacht beginnend in de zuidelijke muur van de ondergrondse kamer, gaat verder zuidwaarts            over een afstand van 646 inch, 16,40 m (meter) of 31,33 cubit.

9 – Grote delen van massief gesteente zijn niet weggesneden.

10 – Een kleine nis in de westelijke muur (begin van een kleine afgesloten schacht?)

 

F05i - [6] - Tekening gebaseerd op de gegevens van Flinders Petrie.

Afmetingen in inch, maataanduidingen vanaf referentielijn op -1000 inch onder bestrating. M = de middellijn door de top van de piramide. Laagste punt (zonder diepe schacht) = - 1219 inch. (1 inch = 2,54 cm).

 

F05cm - Zelfde tekening als hierboven, nu in cm.
Laagste punt (zonder diepe schacht) = - 30,96 meter.

 

F05cu - Zelfde tekening als hierboven, nu in cubit.
Laagste punt (zonder diepe schacht) = - 59,13 cubit.

F06 – Bovenaanzicht op de piramide van Cheops, maten in cubit.

Locatie van de ondergrondse kamer ten opzichte van de koningskamer, de grote galerij en de top M (midden) van de piramide.

 

1 = De Koningskamer.

2 = Ondergrondse kamer.

3 = Hoge drempel aan het einde van de Grote Galerij.

4 = Grote Galerij.

 

1 – De afdalende gang.

 

Foto 07 - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

Ongeveer het laagste deel van de dalende schacht. Aan de linkerkant (west) de ingang van de kleine, steile schacht die naar de grot (grot) leidt.

Foto 07A - Foto genomen vanaf een iets lagere locatie genomen dan punt A

 

2 – Toegang tot een kleine, steile schacht.

Foto 08 – Foto genomen door de gebroeders John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

Foto 08B -  Foto genomen vanaf punt B

 

3 – De kleine, steile schacht.

Foto 09 - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

Foto 09C - Foto genomen vanaf punt C



4 – Horizontale passage.

Foto 10 - Foto genomen door de gebroeders John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

Foto 10D - Foto genomen vanaf punt D

Foto 11 - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

 

Originele tekst bij de foto: Het onderste vierkante uiteinde van de dalende doorgang van de grote piramide van Gizeh; toont de ingang van de zeer lage kleine horizontale doorgang die zuidwaarts naar de put leidt. [de put, wat hier de ondergrondse kamer betekent].

 

[6] – Petrie 37. De doorgang heeft een plat uiteinde, vierkant met zijn as (binnen minstens 1º), en vanuit dit uiteinde gaat een kleinere horizontale doorgang voort, waarbij een marge van het platte uiteinde langs de bovenkant en twee zijkanten overblijft . Deze marge is 4,5 breed bij E. [linkerkant op foto], 3,2 bij W., en 5,4 tot 6,0 van E. tot W. langs de bovenkant.

Foto 11E - Foto genomen vanaf punt E

 

5 – Uitsparing in de horizontale doorgang.

Foto 12 - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

 

[6] – Petrie 37. Pagina 60: De zijkamer is een vergroting van de doorgang, westwaarts en naar boven, zoals alle kamers van de Piramide; het is erg ruw en oneffen, en nu bezaaid met grote blokken steen.

Foto 12F - Foto genomen vanaf punt F

Foto 13 - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

Foto 13G - Foto genomen vanaf punt G

 

6 – De grote ondergrondse kamer.

Foto 14 - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

 

[6] – Petrie 37. Pagina 60: De grote kamer is duidelijk nog niet af, zowel wat betreft de bekleding van de muren, als vooral wat betreft de uitgraving voor de vloer. De wanden hebben een gemiddelde onregelmatigheid die wordt geschat op ± 0,7 en uitstekende rotsblokken worden op sommige delen onaangeroerd gelaten. Het dak is onregelmatiger, geschatte gemiddelde variatie ±3. De vloer is het meest onregelmatig; aan de westkant stijgt hij op zijn hoogst tot op slechts 25 centimeter van het plafond; en over de hele westelijke helft van de kamer is het onregelmatig gegroefd met de stekken die door werklieden zijn gemaakt om blokken van de rots los te maken. Het is in feite een interessant voorbeeld van steengroeven, maar helaas nu volledig verstikt doordat Perring daar alle stukken kalksteen die uit zijn schacht waren gehaald in de vloer had opgeborgen.

 

Foto 14H - Foto genomen vanaf het punt H

Foto 15 - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

Foto 15I - Foto genomen vanaf punt I

Foto 16 - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

 

Oorspronkelijke tekst: De noordoostelijke hoek van de uit rotsen gehouwen ondergrondse kamer, of put, in de grote piramide van Gizeh, met de vierkante deuropening van de kleine horizontale doorgang waardoor toegang tot de kamer wordt verkregen.

Foto 16J - Foto genomen vanaf punt J



7 – De diepe schacht in de vloer.

Foto 17 - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

 

Originele tekst: De uit rotsen gehouwen ondergrondse kamer van de grote piramide van Gizeh, kijkend naar het zuiden; toont de vierkante deuropening van de kleine, blinde doorgang op het zuiden; ook de grote opening van de diepe verticale schacht, die neerdaalt vanaf het midden van de vloer van het oostelijke deel van de kamer.

 

Petrie 37 – pagina 60 & 61: De oorspronkelijke diepte van de kleinere schacht kon ik niet zien; volgens Vyse was deze blijkbaar ongeveer 100 cm, nadien heeft Perring dat vierkante gat dieper uitgegraven wat resulteerde in een dieper ronde gat. Dit gat in de slecht verlichte kamer, ongeveer 9 meter diep (waar water in zit nadat zware regenbuien door de ingangsgang zijn gestroomd), en met een zeer onregelmatige en brede opening, maakt metingen hier enigszins onaangenaam. Ik vermeed het vullen van de schacht met de aarde die uit de doorgang was verwijderd, of met de stenen die Perring eruit had opgegraven, voor het geval iemand dat later zou wensen om onderaan verder uit te graven.

Foto 17K - Foto genomen vanaf punt K

 

8 – Kleine blinde schacht beginnend in de zuidmuur.

Foto 18 - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

 

Petrie 37 – pagina 61: De zuidelijke doorgang is erg ruig, maar net groot genoeg om in te werken, bedoeld om later te worden vergroot en gladgemaakt.

 

Foto18L - Foto genomen vanaf punt L

9 – Grote delen massief gesteente zijn niet uitgehakt.

 

Foto 19 - Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

Oorspronkelijke tekst: De ondergrondse kamer of put, uitgehouwen in de rots, dertig meter onder het basisniveau van de grote piramide van Gizeh; toont de zeer oneffen vloer (kijkend naar het westen).

 

Foto 19M - Foto genomen vanaf punt M

 

10 – Een kleine nis in de westelijke muur.

Foto 20 – Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

Foto 20N - Foto genomen vanaf punt N.

Foto 21 – Foto genomen door de broers John & Morton Edgar – 1910, 1913. [1]

Foto 21O - Foto genomen vanaf punt O.

 

----------------------------------------------------
Referenties

[1] - Photos taken by the Edgar Brothers.
Great Pyramid Passages, Volume 1 & 2 , (1910 & 1913)
John Edgar & Morton Edgar.

Photos public Domain, see Wikimedia:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Johnedgarpyramid.jpg

Books online: https://web.archive.org/web/20070928032004/http://www.a2z.org/wtarchive/docs/1913_Great_Pyramid_Passages_Vol_II.pdf

https://www.a2z.org/wtarchive/docs/1924_Great_Pyramid_Its_Symbolism_Science_and_Prophecy.pdf

[2] - To see a more recent photo of the subterranean chamber please see the website of the author Graham Hancock: https://grahamhancock.com/galleries/beauty-of-egypt/inside

His book in English: “The Fingerprints of the Gods” 1995 – ISBN 90-5121-600-9
Dutch translation: “ Het ontstaan en het einde van alles” – 1997.



[3] - Charles Piazzi Smyth (1819 – 1900)
From his book : Our Inheritance in the Great Pyramid (1877)
See Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Piazzi_Smyth
Terms of copyright:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Piazzi-plate_7.jpg

 

 

[4] – British Colonel Richard William Howard Vyse (1784 – 1853).

See Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Howard_Vyse

 

 

[5] – In the pit is written “Perring’s excavation”
For Perring see Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Shae_Perring



[6] - Sir William Matthew Flinders Petrie (1853 – 1942)

See Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Flinders_Petrie

 

See also: The Pyramids and Temples of Gizeh – 1883
Book online by Ronald Birdsall: http://www.ronaldbirdsall.com/gizeh/index.htm