Water voor Cheops' piramide.

 

Om het mechanisme in de piramide van Cheops te activeren werd deze hoogst waarschijnlijk gevuld met water. De piramide werd wellicht automatisch afgesloten, de trigger die het mechanisme in gang heeft gezet was de aanwezigheid van water.

De belangrijkste gangen en kamers in de piramide van Cheops.

 

Op bovenstaande tekening werd de “bron” niet getekend, deze wordt voorlopig buiten beschouwing gelaten. Zoals in het vorige hoofdstuk uitgelegd, de grote galerij is in werkelijkheid dubbel zolang dan hetgeen we kunnen zien. Nu zit er een enorme monoliet beneden die het onderste deel van de galerij helemaal opvult.


Op de tekening hierboven staat die monoliet in zijn beginfase, die stond dus helemaal boven en onderaan was er een grote galerij – nu is dit juist omgekeerd. In deze positie zijn de drie granietblokken reeds naar boven geduwd tot helemaal in die grote monoliet, die stond dus klaar om los gelaten te worden zodat die helemaal naar beneden kon glijden.

 

Om het mechanisme in de piramide in gang te zetten en ook om de snelheid van de monoliet extra af te remmen werd de piramide (hoogstwaarschijnlijk) gevuld met water, dat was ….. niet simpel dus.

Indien in de beginfase de monoliet boven stond en er een grote galerij onderaan zou men er op het eerste zicht kunnen van uitgaan dat het water in de piramide tot op een hoogte van 57,9 cubit (30 meter) moest komen. Dat volstond vermoedelijk niet, hoogst waarschijnlijk moest het water zelfs 97,4 cubit (51 meter) hoog komen in de piramide.

Waar haalde men dat water vandaan dat op een niveau stond van 97,4 cubit boven het Gizeh rotsplateau? Dat plateau ligt op zich ook al op 55 à 60 meter boven de zeespiegel.

 

De Osiris Shaft.

 

In de directe omgeving van de piramiden is er nu nog steeds water in overvloed in een ondergrondse schacht/kamer in het Gizeh plateau onder de verbindingsweg (cause way) van de piramide van Chefren, in wat nu de Osiris shaft wordt genoemd.

 

Vrijwel alles wat daarover door de vele jaren heen ontdekt werd, zowel de realiteit alsook zeg maar het occulte is terug te vinden op de website van Nigel Skinner-Simpson. Aan de lezer de keuze in hoeverre hij zich kan vinden in het mystieke wat daarover geschreven wordt. Hier gaat de aandacht enkel en alleen naar de overvloedige aanwezigheid van water.

 

Website van Nigel Skinner-Simpson:

https://www.towers-online.co.uk/pages/shaftidx.htm

Website in het Engels maar Google translations vertaald vrij goed deze blokken tekst. (door Google wordt “subway” vertaald door metro… daarmee wordt de tunnel bedoeld onder de verbindingsweg van de piramide van Chefren).

 

Zowat ongeveer in het midden onder de “Cause way” (verhoogde weg / verbindingsweg) van de 2é piramide, deze van Chefren dus, werd een doorgang gemaakt zogenaamd om het voor de arbeiders mogelijk te maken om op een gemakkelijke manier van de ene kant van die weg naar de andere kant te gaan.

Bovenop de verhoogde weg werd blijkbaar (recent) een omheining (muurtje) gebouwd, juist bovenop de verticale schacht die naar de 1é ondergrondse kamer. Wellicht werd dit verwezenlijkt om onderzoekers hun materiaal op eenvoudige wijze naar beneden te laten.

Foto gemaakt door Jon Bodsworth.

 

Die (subway) doorgang raakte na verloop van tijd verstopt onder het zand en werd pas in 1933-34 ontdekt door Dr. Selim Hassan. In deze passage bleek er een schacht te bestaan die naar een ondergrondse kamer leidde, in die kamer was er aan de overzijde ervan weer een schacht die uitkwam in een tweede ondergrondse kamer waarin nissen uitgehakt waren en waarvan er in enkele een sarcofaag stond. In een van de lege nissen was een derde schacht en die daalde af naar een derde ondergronds niveau. Deze kamer stond gedeeltelijk onder water, dat was zeer helder waardoor Hassan onder het wateroppervlak enkele vierkante pilaren kon onderscheiden.

 

Dat water uit die ondergrondse kamer werd reeds vele jaren gebruikt als bronwater. Na vier jaar onophoudelijk pompen (in 1934 weliswaar) lukte het Hassan nog steeds niet om die kamer droog te leggen, het volume aangevoerd water in die put moet daarom zeer groot zijn. Blijkt bovendien dat na het bouwen van de Nasser stuwdam het waterpeil nog eens 7 meter is gestegen.

Meer recent is het onderzoekers uiteindelijk toch gelukt om de onderste kamer droog te krijgen, dit met behulp van tal van moderne pompen. Bovendien deden er geruchten de ronde dat het gelukt was de watertoevoer af te dichten (plastering the gap).

 

Vanaf de noordwestelijke hoek in de onderste kamer vertrekt er een kanaal richting Cheops’ piramide. Die kleine tunnel wordt alsmaar smaller en het onderzoek ervan wordt heel sterk bemoeilijkt vanwege de aanwezige modder. Volgens de meest recente berichten is men tot zo’n 150 voet (45 meter) ver kunnen komen in die schacht, dat is zeker niet het einde ervan maar het is weerom die modder die verder gaan onmogelijk maakt. Dit is zeker niet de weg langs waar het water binnenkomt.

 

Er zijn wél geruchten dat er onder de Sfinx een netwerk van kanalen zou “kunnen” bestaan. Mogelijks komt daar ergens een groot kanaal toe dat water leverde aan het hele Gizeh plateau. Er werden in de omgeving van de sfinx meerdere boringen uitgevoerd, veel uitleg werd daarover niet gegeven.

Voor de foto en copyright zie Wikipedia:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:S10.08_Gizeh,_image_9622.jpg

 

Bovendien is er ook nog de daltempel van Chefren, die heeft exact dezelfde bouwstijl als het Osirion in Abydos. (hypothese) Ofwel was het ook een waterzuiveringsinstallatie ofwel was het een hydraulische installatie om grote blokken steen langs de verbindingsweg naar boven te duwen. Zekerheid is er daaromtrent niet omdat er te weinig overblijft van dat gebouw. Bovendien werd de ondergrond onder die daltempel nooit onderzocht of werd daar simpelweg niets over bekend gemaakt. Dat er dus onder de sfinx of onder de “valleitempel” van Chefren een netwerk van tunnels (waterleidingen) zou zitten moet dus niet verbazen.

Een kanaal van 45 meter in de onderste kamer van de Osiris schacht, op een diepte van ongeveer 30 meter in de rotsbodem van het Gizeh plateau.
Foto Google Maps.

 

Dat kanaal van 45 meter is nog een heel eind verwijderd van Cheops’ piramide. Toch moet het dit kanaal geweest zijn die het water heeft geleverd om de piramide op te vullen. Wellicht zijn er meerdere archeologen die hetzelfde denken maar er is hoegenaamd niemand die dit durft te zeggen laat staan dat iemand dat op papier zal zetten. Pas wanneer men via een superlange endoscoop of een superdunne robot tot in de piramide kan komen zal daarover een officiële uitspraak komen.

Indien er iemand wenst te wachten tot er zekerheid is staat het hem/haar vrij nog een eeuw of zo geduld uit te oefenen. Het meest voor de hand liggend is dus toch te veronderstellen dat het kanaal inderdaad de piramide bereik(te) en uitkwam in de ondergrondse kamer onder Cheops’ piramide, 185 meter onder de top ervan.

De ondergrondse kamer in het Gizeh rotsplateau , 185 meter onder de top van de piramide.

 

Deze ondergrondse ruimte zit zowat op dezelfde diepte als de onderste kamer in de Osiris schacht. Vanaf de ondergrondse kamer vertrekt een schacht in zuidelijke richting, in de richting van de Osiris schacht dus maar het kan absoluut nog niet aangetoond worden dat beide schachten inderdaad samenkomen.

 

Op het punt A bevindt zich een verticale schacht waarvan de functie niet bekend is, wie weet zit of zat daar een stop (kraan?) waarmee de watertoevoer naar de ondergrondse kamer kon worden geopend en gesloten. Zolang de piramide niet mocht gevuld worden moest men toch ergens de “kraan” kunnen dichtzetten.

Een van beide verbindingen zou de juiste kunnen zijn, de blauwe leiding
bijv. rechtstreeks of de rode via punt A (de hoofdkraan?).

 

 

Mogelijke herkomst van het water.

Het is nutteloos om in de directe omgeving van Cheops’ piramide op het Gizeh plateau te zoeken naar een locatie waar een dam zou kunnen bestaan hebben die het water kon leveren voor de piramide(n). De omgeving van Gizeh is vrij vlak en het plateau waarop de piramiden staan is zelf het hoogst. Dus moet er meer stroomopwaarts gezocht worden naar punten die op een hoger zeeniveau liggen.


Er moet in ieder geval worden gezocht naar een locatie waar het waterpeil aanzienlijk hoger stond dan het grondvlak van Cheops’ piramide. De basis van de piramide zelf staat al ong. 60 meter boven de zeespiegel. Het water in de piramide zelf moest op zijn minst nog zo’n 30 meter hoger komen dan de basis en naar alle waarschijnlijkheid moet dit zelfs 51 meter erboven geweest zijn, dat komt neer op een waterpeil van minstens (60 + 51) m = 111 meter boven de zeespiegel.

 

Hoe verder zuidwaarts langs de Nijl wordt gezocht des te eenvoudiger zo’n ideale locatie kan gevonden worden maar hoe onmogelijker de afstand tot Cheops’ piramide wordt. Waar het water in de Osiris schacht werkelijk vandaan komt werd nog niet ontdekt, wie weet vertrekt er ergens een kanaal vanaf een Nijlometer richting de piramiden.

 

In de omgeving van de piramide van Djoser in Saqqara werd er mogelijks wél een dam ontdekt die water in een meer kon ophouden.

 

Volgens Xavier Landreau en zijn team werd voor de bouw van de piramide van Djoser gebruik gemaakt van water als toepassing van een hydraulische lift binnenin die piramide. Nog volgens hem was het water afkomstig van een (stuw)dam een meer.

https://scientias.nl/is-het-mysterie-van-hoe-egyptische-piramides-werden-gebouwd-eindelijk-opgelost/

https://phys.org/news/2024-08-hydraulic-technology-egypt-iconic-pyramid.html

https://scientias.nl/wp-content/uploads/2024/08/Gisr-el-Mudir.png

 

De omheining van Gisr el Mudir zou die dam geweest zijn (of waterreservoir?) die voor de hydraulische toepassing in de piramide van Djoser het vereiste water heeft geleverd.

 

Zie Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gisr_el-Moedir

 

Gisr el Mudir ligt ten zuidwesten van de piramide van Djoser.

Links ligt een vallei en Gisr el Mudir zelf ligt aan het eind van die valleiflank.

De omheining Gisr el Mudir ten zuidwesten van de piramide van Djoser.

Op een satellietfoto is de omheining van Gisr el Mudir duidelijk zichtbaar.
Foto Google Maps.

In rechte lijn bedraagt de afstand tussen Gisr el Mudir en Cheops’ piramide ong. 15 km
Foto Google Maps.

Gisr el Mudir, op een afstand van 15 km van Cheops’ piramide, zou op het eerste zicht een kandidaat kunnen zijn. De verleiding wordt dus groot om water te gebruiken uit het stuwmeer van Xavier Landreau.

 

Zie figuur deel B:

https://scientias.nl/wp-content/uploads/2024/08/Gisr-el-Mudir.png

 

Voor Cheops’ piramide zal het echter niet lukken met dit meer, het waterpeil stond wellicht nooit hoog genoeg. De hoogste heuveltop in die omgeving is “slechts” 57,8 meter. Dit zal nauwelijks voldoende geweest zijn voor de toepassing in de piramide van Djoser zelf, laat staan voor Cheops' piramide.

 

Bovendien verklaarde Xavier Landreau dat het hydraulisch systeem slechts gebruikt kon worden als er voldoende water was. Dit is wellicht een heel voorzichtige uitdrukking om de Egyptologen niet op stang te jagen. Aannemelijker is er van uit te gaan dat dergelijke systemen toegepast werden in een tijdperk toen er meer dan voldoende regen viel, dus zouden die piramiden een paar duizend jaar ouder kunnen zijn dan aangenomen.

Een betere kandidaat ligt niet zo ver verwijderd van de piramide van Djoser,
ook de piramide van Cheops ligt daar niet zo ver vandaan (10,4 km).
Foto Google Maps.

Deze "vallei" ligt tussen heuvelruggen die tot 100 meter boven de zeespiegel uitsteken. Door een dam (rode lijn) kon een stuwmeer gevormd worden waar een waterniveau kon bereikt worden van dus 100 meter boven de zeespiegel, misschien zelfs wel iets meer.

Foto Google Maps.

Werd op die locatie een dam opgeworpen voor de bouw de piramide van Djoser?
Foto Google Maps.

Of .. was er daar ooit een dam voor de bouw van Cheops’ piramide? Of voor beide piramiden?
Foto Google Maps.

 

De waarheid zal ooit wel eens duidelijk worden. Feit is dat water daar nog steeds in grote hoeveelheden aanwezig is in de Osiris schacht, komt dit uit een grondwaterlaag onder het Gizeh plateau of komt het rechtstreeks uit de Nijl? Tot op heden is dit niet bekend of werd dit niet algemeen bekend gemaakt.